Zdravá Krtková torta
Klasická Krtkova torta je medzi slovenskou populáciou veľmi obľúbená pre svoju skvelú chuť. Bohužiaľ, čo sa týka obsahu makroživín a zloženia, to už tak skvelé nie je. Poďte vyskúšať jeho zdravší variant, na ktorej si pochutnáte bez výčitiek.
Ingrediencie na korpus:
50 gramov kakaa
35 gramov čokoládového proteínového prášku
30 gramov kukuričného škrobu
6 gramov prášku do pečiva
5 vajec
3 lyžičky medu (či iného sladidla)
Ingrediencie na krém:
2 banány
500 gramov odtučneného tvarohu
4 lyžice medu (či iného sladidla)
Postup:
Dáme si predhriať rúru na 200 ° C. Ingrediencie na korpus (kakao, proteín, škrob, vajcia a flavdrops) zmiešame v hladké tiahle cesto, na záver pridáme prášok do pečiva (ktorý len zľahka vmiešame do cesta), vlejeme do tortovej formy vymastenej tukom (poprípade vyloženej papierom na pečenie) a pečieme v rúre vyhriatej na 200 ° C cca 20 minút.
Medzitým si pripravíme krém - zmiešame tvaroh a sladidlo.
Po upečení necháme korpus dôkladne vychladnúť. Potom doň lyžicou vydlabeme uprostred dieru (pozor, nech si ponecháte vyššie okraje a nech sa lyžicou nedostanete skrze korpus), do ktorej naukladáme jednu vrstvu nakrájaného banánu, potrieme polovicou krému, naň naukladáme druhú vrstvu banánu a potrieme zvyškom krému.
Celú tortu necháme chladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny. Potom ho už len nakrájame a užívame si výbornú zdravú pochúťku.
Nutričné hodnoty 1/8 torte:
169,6 kcal / 710,1 KJ
13,3 g bielkovín
17,8 g sacharidov
4,5 g tukov
Autorkou receptu je Andrea Skolková.