Recept na vegánsku bezlepkovú raw tortu s čokoládou
Recept na zdravú tortu z rastlinných surovín plnú vitamínov, zdravých tukov a proteínu.
Jednoduchý na výrobu aj na čas. Financie sú trošku náročnejšie (drahší než bábovka, ale za tú kvalitu to rozhodne stojí).
Doba prípravy: Hotovo do 30 minút.
Čo na to budete potrebovať:
Tortová forma (priemer 20 cm) - ak máte väčšiu, je potrebné zvýšiť množstvo surovín
Dobrý vysokorýchlostný mixér
Ingrediencie
Korpus:
2 hrnčeky vlašských orechov
12 Medjool ďatlí
2 lyžičky kakaa
Kešu krém:
150 g naturálnych kešu
50 g makadamových orechov
5 lyžíc javorového sirupu (prípadne agávový sirup/kokosový nektár)
150 g kokosového jogurtu (alebo akýkoľvek rastlinný jogurt) alebo 2 lyžičky tuhého kokosového mlieka
1 lyžica mletej škorice
3 lyžice rozohriateho kokosového oleja
Čokoládová poleva:
1x vegánska čokoláda (horkosť podľa chuti) alebo si vytvoríme svoju vlastnú. Tip v návode.
⅔ hrnčeka kokosového oleja
Postup
- Kešu a makadamové orechy si vložíme do misky s vodou a necháme ich aspoň na 10 minút zmeknúť. Medzitým sa vrhneme na "korpus", ktorý bude tvoriť základ torty.
- Ďatle si vypeckujeme a spoločne s vlašskými orechmi nakrájame na malé kúsky. Nasypeme ich do vysokorýchlostného mixéru a pridáme kakao. Nepridávame žiadnu vodu a mixujeme pulzujúcim spôsobom. Občas je nutné zastaviť mixér a párkrát premiešať. Malo by nám vzniknúť drobivé cesto s viditeľnými kúskami orechov, ktoré sa medzi prstami pekne lepia k sebe.
- Vysypeme ho do tortovej formy (nie je potreba niečim mazať alebo posypávať) a rovnomerne natlačujeme na dno. Je dôležité veľa tlačiť, aby sa nám cesto ešte viac spojilo. Potom vložíme do mrazáku a začneme si pripravovať krém.
- Scedíme vodu z orechov a nasypeme ich do mixéru, pridáme ostatné ingrediencie a opeť rozmixujeme. Mala by nám vzniknúť krémovitá konzistencia, ktorá sa dá pomaly prelievať.
- Z mrazáku si vyberieme cesto a rozpestrieme naň krém. Opäť ho tam vrátime zhruba na 5-10 minút a medzitým si pripravíme polevu.
- Rozhrejeme si čokoládu s kokosovým olejom v malom hrnci, ktorý je vo veľkom hrnci s vodou. Po rozohriatí ochutnáme a poprípade pridáme javorový sirup. Tip: Čokoládu si taktiež môžeme vytvoriť pomocou kakaového prášku, kokosového oleja a sladidla podľa preferencie ( najlepšie je tekuté napr. javorový sirup).
- Čokoládu nalejeme dostredu torty a necháme ju, aby sa prirodzene rozprestrela po celej ploche. Môžeme uhladiť stierkou. Po miernom schladnutí čokolády môžeme tortu ozdobiť ovocím či posypať sušeným kokosom. Keď torta v mrazáku dostatočne stuhne, môžeme servírovať!
Upozornenie: Torta je veľmi sýta a hutná, takže aj napriek tomu, že je malá vydrží dlhšiu dobu. Čo nezaručujeme, pretože je vynikajúca!
Prajem dobrú chuť!
Autorka: Nikola Zvrškovcová