Prinášame ti 2 poctivo otestované tipy na najlepšie zdravé pečivo a bezlepkovú a bezlaktózovú alternatívu banánového chlebíčka. Ide o osvedčené recepty priamo od členov Top4Fitness tímu!
Vianočné datľové guličky
Od: Petra Stegemann, Customer Service Top4Fitness Germany
Pečenie z datlov je obvyklé snáď v každej fitness kuchyni. Z datlov si môžeš pripraviť aj nespočetné množstvo variantov domácich fitness cukroviniek. Vyskúšaj tip na chrumkavé kakaové guličky od Peti.
Ingrediencie na gule:
- 140 g datlí (na chvíľku namočených v horúcej vode)
- 100 g mandlí
- 30 g pekanových orieškov
- 2 lyžice kakaového prášku
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/8 lyžičky mletého zázvoru
príp. kúsky horkej čokolády
Ingrediencie na obaľovanie:
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžica kakaového prášku
- 1 lyžica hnedého trstinového cukru (môžeme vynechať, ale dodá tomu taký pekný chrumk)
Postup:
V mixéri nasekáme mandle a pekanové orechy, pridáme odkvapkané datle bez kôstok, kakao a korenie. Všetko dobre zmiešajte a premiešajte, aby zmes pekne držala pohromade. Môžete pridať nasekanú horkú čokoládu... ale musí mať naozaj vysoký obsah čokolády, aby sa nezačal drobiť, keď ho vyvaľkáte. Z hmoty vytvarujte guľky veľké asi 1,5 - 2 cm a obaľte ich v škorici, kakau a cukre. Pri sledovaní vianočných príbehov chutia skvele.
Fitness perníčky
Od: Andrea Skolková, Brand Manager Top4Fitness
Medovníky sú vianočnou povinnou výbavou. Vedeli ste, že si ich môžete pripraviť aj v ľahšej verzii, v ktorej si nevšimnete znížený počet kalórií a cukru?
Ingrediencie na perníčky:
- 130 g hladkej múky (môžeš použiť špaldovú alebo ražnú)
- 15 g vanilkového proteínu
- 50 g mletých ovsených vločiek
- 50 g mletých vlašských orechov
- 1x celé vajce + 2x žĺtok (bielky využiješ na polevu)
- 3x lyžica medu (cca 105 g)
- 1x kypriaci prášok do perníka (12 g)
Ingrediencie na polevu:
- 2x vaječný bielok
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
- alternatívne práškové sladidlo (xylitol a pod.)
Postup:
Zmiešame múku, proteín, mleté ovsené vločky, mleté vlašské orechy, jedno celé vajce, med a kypriaci prášok a vypracujeme si cesto, ktoré vyvaľkáme na plát s hrúbkou cca 0,5 cm. Vykrajovače z cesta vykrájame perníčky, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Perníčky potrieme žĺtkom a pečieme 12 minút na 185°C. Vychladnuté perníčky zdobíme bielkovou polevou vytvorenou z bielkov, citrónovej šťavy a sladidla.
Banánový chlebíček bez lepku a bez laktózy
Od: Linda Macáková, Marketing Executive Top4Fitness
Vianočne rána bez vianočky z dôvodu bezlepkovej alebo bezlaktózovej intolerancie sú otrava. Svoje o tom vie naša Linda, ktorá na problém múdro vyzrela a namiesto vianočky si na Vianoce chystá jednoduchý Banana Bread bez lepku a bez laktózy. Recept je hrnčekový, takže nepotrebuješ ani kuchynskú váhu.
Ingrediencie na banánový chlebík:
- 3 banány
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja alebo masla bez laktózy
- 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (môžeš nahradiť štipkou vanilkového cukru)
- 1+1/3 hrnčeka mandľovej múky
- 1/3 hrnčeka ovsenej múky
- 1/3 hrnčeka tapiokovej múky
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička soli
- 1 lžička pečícího prášku
- 2/3 hrnku nakrájených vlašských ořechů
Postup:
Vo veľkej mise zmiešame kokosovým olejom/maslom bez laktózy, med, vajcia, vanilku. Potom pridáme roztlačené banány. Následne do zmesi pridáme všetky suché ingrediencie a miešame, kým sa utvorí jednotné cesto. Na záver do cesta vmiešame orechy/čokoládu a vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Chlebík môžeme pred pečením ozdobiť kusom banánu alebo orechmi / čokoládovými kôstkami. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C po dobu 50-55 minút. Banana Bread je skvelý samotný alebo s bezlaktózovým maslom.
Dobrú chuť!